کاروانسرای سنگی صائین مربوط به دوره صفوی است
به گزارش وبلاگ اخبار جدید، خبرگزاری مهر/ براساس آخرین خبر و گزارشات منتشر گشته، کاروانسرای سنگی صائین مربوط به دوره صفوی است.
کاروانسرای سنگی صائین که کاروانسرای شاه عباسی نیز نامیده می گردد، مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان نیر، کیلومتر 10 جاده قدیم نیر سراب واقع شده است. این کاروانسرا به فرمان شاه عباس صفوی در منطقه برف گیر گردنه صائین جهت امنیت مسافران ساخته شده است. این کاروانسرا متناسب با شرایط اقلیمی منطقه ساخته شد، چرا که عرض و ارتفاع ورودی های فضاهای زیستی داخل به حداقل ممکن کاهش یافته طوری که با اندک وسایلی میتوان آن را مسدود و از نفوذ سرما و کوران برف به داخل آن جلوگیری کرد. مصالح بکار رفته در این کاروانسرا از سنگهای همان منطقه که مقاوم در برابر شرایط جوی است، تأمین شد.
روزنه های سقفی این کاروانسرا در حداقل مقدار در نظر گرفته شده و از نظر تبادل هوا در صورت احتیاج و نیز تأمین روشنایی فضاهای داخل عملکرد منطبق با احتیاج طراحی و ساخته شده است. ورودی های فضاهای ارتباطی داخل در مرکز بنا نسبت به فضاهای جانبی مقداری بزرگتر در نظر گرفته شده تا چهارپایانی که همراه و مورد استفاده کاروانیان بوده نیز بتوانند در داخل پناه بگیرند. در 26 شهریور 1402 و در جریان چهل و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در ریاض کاروانسرای سنگی صائین به همراه 53 کاروانسرای تاریخی دیگر تحت عنوان کاروانسراهای ایرانی در لیست میراث جهانی قرار گرفتند. این مجموعه جهانی به عنوان بیستمین و هفتمین اثر جهانی کشور ایران شناخته می گردد.
عکس از: محمد دشتی
منبع: همگردی