آیا مصرف محصولات پروبیوتیک عوارض دارد؟

به گزارش وبلاگ اخبار جدید، امروزه در رسانه های مختلف و مجله های سلامتی و پزشکی تاکید زیادی روی مصرف پروبیوتیک ها اجرا شده است و تبلیغات تجاری زیادی در رابطه با محصولات پروبیوتیک در جریان است. شما چقدر با پروبیوتیک ها و محصولات حاوی آن آشنایی دارید و با نکات مثبت و منفی مصرف آن آشنا هستید؟

آیا مصرف محصولات پروبیوتیک عوارض دارد؟

عوارض مصرف محصولات پروبیوتیک و راه های رفع کردن آنها

امروزه مصرف مکمل های غذایی و محصولات پروبیوتیک از هر زمان دیگری رایج تر شده است. پروبیوتیک ها باکتر ی ­های سازگار با روده هستند که به آنها میکروفلور هم گفته می گردد. این باکتری ها در قسمت­ های مختلف بدن حضور دارند. بااینکه بیشتر این باکتری­ ها در دستگاه گوارش وجود دارند، گاهی در زیر پوست، دهان و سایر منطقه ها نیز دیده می­ شوند.

بااینکه شواهد زیادی دربارۀ فواید آنها برای سلامتی وجود دارد، ولی ممکن است درمورد عوارض جانبی پروبیوتیک ها نیز چیزهایی شنیده باشید. خوشبختانه این عوارض آن چنان بد نیستند.

مطالعات زیادی نشان می ­دهند که سلامت میکروفلور­های بدن تان می تواند نشانه ای از میزان سلامتی و تندرستی خودتان باشد. نبود تعادل در باکتری­ های مفید روده می تواند موجب بروز مسائل گوارشی گردد. این امر می ­تواند به بروز سایر مسائل جدی مانند آلرژی غذایی، اختلالات رفتاری، تغییرات خلقی، بیماری های خودایمنی،آرتروز، خستگی مزمن، مسائل پوستی و حتی سرطان بینجامد. به همین خاطر است که مصرف مکمل گونۀ پروبیوتیک ­ها به عنوان یکی از مؤثرترین راه­ ها برای بهبود سلامتی توصیه شده است.

مکمل­ های پروبیوتیک باکتری­ ها و مخمرهای زنده ای هستند که در شکل مایع، پودر یا کپسول وجود دارند و باعث سلامتی می شوند؛ هم­چنین می ­توان آن­ها را به صورت غذاهای پروبیوتیک مانند ماست، کفیر، کلم ترش (زاواکراوت)، کیمچی (نوعی خوراک تخمیری کُره ای) و میسو (خمیر سویا) میل کرد.

باوجودِاین، ممکن است مکمل­ های پروبیوتیک در ابتدا عوارض جانبی کمی ناخوشایند به همراه داشته باشند. این عوارض زودگذر هستند و تنها بخش کوچکی از جمعیت استفاده نماینده از پروبیوتیک ها را تحت تأثیر قرار می­ دهند. بااین حال، دانستنِ این مفید است که در هنگام شروع رژیم پروبیوتیکی ممکن است با چه چیزهایی روبه رو شوید.

1. علائم گوارشی
ازجایی که بیشتر میکرو­فلورهای بدن در روده زندگی می نمایند، مصرف پروبیوتیک­ ها بر روی این ناحیه تأثیرات چشمگیری بر جای می گذارد. علائم گوارشی احتمالی معمولا شامل نفخ، گرفتگی یا احساس پُری بیش ازحد است.

اگر پروبیوتیک مصرفی تان حاوی گونه ­ای از مخمر مفید باشد، ممکن است کار کردن شکم تان نیز تغییر کند؛ بعضی از افراد هم احساس تشنگی بیشتری می ­نمایند.

یک مطالعه نشان داد که بروز این علائم به خاطر توسعه قلمرو باکتری ­های مفید نو در رودهٔ بزرگ و رودهٔ باریک است. بعلاوه ممکن است براثر تغییرات باکتریایی در روده ، گاز بیشتری فراوری گردد. این تغییرات گاهی اوقات می ­تواند باعث اسپاسم غیرطبیعی روده و یا مانع از خالی شدن کامل معده از غذای مصرفی تان گردد.

بااینکه عدهٔ محدودی این علائم را تجربه می نمایند، ولی دانستن علائم احتمالی مفید است. در واقع، این علائم نشانهٔ خوبی است که بفهمید پروبیوتیک واقعا اثر نموده است.

خوشبختانه این علائم معمولا بعد از یک یا دو هفته از شروع مصرف پروبیوتیک ها فروکش می نمایند. اگر واقعا نمی توانید با این علائم مقابله کنید، بهتر است میزان مصرفی روزانه تان را به نصف میزان توصیه شده بر روی برچسب محصول کاهش دهید. سپس می توانید به تدریج میزان مصرفی تان را طی هفته ­های بعد افزایش دهید. این کار به روده تان اجازه می­ دهد تا به آرامی با ورود باکتری ­های نو تنظیم گردد.

2. بروز سردرد براثر آمین­ های موجود در غذاهای پروبیوتیک
بعضی از کسانی که به تازگی مصرف پروبیوتیک ها را شروع نموده اند، سردرد و میگرن را نیز گزارش داده اند. البته مکمل های پروبیوتیکی باعث سردرد نمی شوند، ولی بعضی غذاهای پروبیوتیکی می توانند سردردهای خفیفی ایجاد نمایند. این موضوع می تواند به دلیل وجود آمین هایی (نوعی ترکیبات نیتروژن دار) باشد که در طی فرایند تخمیر ایجاد می­ شوند.

غذاهای سرشار از باکتری­ های پروبیوتیک و پروتئین (مانند کیمچی، ماست یا کلم ترش) حاوی مقادیر کمی آمین هستند. زیرگروه آمین ­ها شامل تیرامین، تریپتامین و هیستامین است.

تعیین شده است که مقادیر زیاد آمین می­ تواند سیستم عصبی تان را تخریب کند و باعث افزایش یا کاهش ناگهانی جریان خون گردد. در بعضی موارد، این امر می ­تواند به سردرد یا میگرن بینجامد. براساس یک مطالعه، کاهش مصرف آمین­ ها همراه با رژیم کم هیستامین تاحدودی باعث درمان سردرد می­ گردد.

بعلاوه ممکن است بعضی واکنش ­ها نیز باعث بروز سردرد بشوند، مثل وقتی که تعداد زیادی باکتری یا مخمر در روده تان از بین می فرایند. اگر بعد از شروع رژیم پروبیوتیکی چنین واکنش هایی دارید، می ­تواند به خاطر مرگ بعضی باکتری­ های قدیمی دستگاه گوارش باشد. مرگ آنها باعث آزاد شدن سیتوکین­ های التهابی می گردد. این عمل می­ تواند باعث استرس اکسیداتیو یا آزاد شدن اندوتوکسین­ ها (درون زهرابه) گردد. خوشبختانه این مرحله به محض عادت کردن بدن به پروبیوتیک ها تمام می ­گردد.

از مواد غذایی مصرفی تان لیستی تهیه کنید تا بفهمید چه غذاهای پروبیوتیکی ای باعث بروز سردردتان می شوند. بعلاوه برای سم زدایی بدن، آب زیادی بنوشید.

3. واکنش­ های منفی به آلرژن ها
کسانی که به مصرف بعضی غذاها آلرژی یا حساسیت داشته باشند، بیشتر مستعد بروز واکنش های منفی در برابر پروبیوتیک ها خواهند بود. یکی از شایع­ ترین این واکنش­ ها، واکنش به پروبیوتیک های تهیه شده از منابع لبنی است.

بسیاری از فراورده ­های پروبیوتیکی از لبنیات تهیه شده اند و حاوی لاکتوز (قند موجود در شیر) هستند. بااین حال، مطالعات نشان می­ دهد که باکتری­ های پروبیوتیک موجود در محصولات لبنی تخمیرشده و غیرتخمیری می­ توانند علائم عدم تحمل لاکتوز را کاهش بدهند.

در بعضی موارد نادرِ مصرف محصولات پروبیوتیکی محتوی سویه ای از باکتری ها به نام بیفیدوباکتر بیفیدوم در مبتلایان به عدم تحمل لاکتوز می تواند موجب تجمع گاز و نفخ گردد. اگرچه ممکن است این علائم از بین بفرایند، ولی به این افراد توصیه می ­گردد پروبیوتیک­ های غیرلبنی مصرف نمایند.

کسانی که مشکل عدم تحمل تخم مرغ یا سویا دارند ممکن است به وجود این آلرژن ­ها در بعضی محصولات واکنش نشان دهند. بعلاوه افرادی که به مخمر حساسیت دارند، باید از مصرف مکمل های پروبیوتیک حاوی مخمر خودداری نمایند.

اگر به بعضی غذاها حساسیت دارید، قبل از خرید مکمل های پروبیوتیک برچسب آن را آنالیز کنید.

مورد مهم دیگر این است که بسیاری از مکمل ­های پروبیوتیک حاوی پری بیوتیک ها هستند. پری بیوتیک ها فیبرهایی هستند که بدن شما نمی ­تواند آن­ها را تجزیه کند، ولی باکتری ­های مفید روده از آنها به عنوان غذا استفاده می نمایند. از رایج ­ترین پری بیوتیک ­ها می توان به لاکتولوز، اینولین و الیگوساکاریدهای مختلف اشاره نمود.

اگرچه فرایند تخمیر معمولا برای باکتری ­های روده مفید است، اما این پری بیوتیک­ ها می­ توانند باعث ایجاد نفخ و گاز زیاد شوند. این واکنشِ آلرژی نیست، اما ممکن است گاهی اوقات برای جلوگیری از مصرف پروبیوتیک کافی باشد.

4. واکنش ­های پوستی
بعضی گزارش های نادر از بروز راش (قرمزی پوست) یا خارش پوست خفیف براثرِ مصرف پروبیوتیک­ ها حکایت دارند.

آنالیز اجرا شده در سال 2018 نشان داد که تعداد کمی از بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر که برای درمان علائم خود از پروبیوتیک ها استفاده کرد ه ­اند، دچار ورم و خارش شده اند.

اگر با شروع مصرف یک مکمل پروبیوتیکِ نو پوست تان به طور ناگهانی دچار خارش شده باشد، این احتمالا پاسخی موقت است که طی چند روز رفع خواهد شد. اگرچه خارش ممکن است آزاردهنده باشد، ولی بعید به نظر می­ رسد شدید یا ناتوان نماینده گردد.

دلیل خارش پوست یا راشِ ناشی از مصرف پروبیوتیک ها احتمالا ایجاد حساسیت به وسیله باکتری­ ها است. اگر به یکی از مواد افزودنی موجود در یک مکمل خاص (مانند تخم مرغ، سویا یا لبنیات) حساسیت دارید، سیستم ایمنی بدن تان ممکن است واکنشی التهابی ایجاد کند. این اتفاق بعلاوه ممکن است بعد از خوردن غذاهای تخمیرشده ـ که حاوی میزان زیادی آمین بیوژنیک مانند هیستامین هستند ـ نیز رخ دهد.

وقتی یک گونهٔ باکتریایی نو به روده تان وارد می­ گردد، این واکنش ها کاملا طبیعی است. اگر از قبل، دچار مشکل عدم تحمل یا حساسیت به هیستامین هستید، به احتمال زیاد به واکنش پوستی یا خارش پوست مبتلا خواهید شد.

اگر مشکل بیش از آستانه تحمل تان است، مصرف پروبیوتیک را متوقف کنید و با پزشک مشورت کنید. مواد موجود بر روی برچسب محصول را آنالیز کنید. با از بین رفتن علائم مسائل پوستی، یک محصول پروبیوتیک را امتحان کنید که حاوی ترکیبات متفاوتی باشد.

5. سندروم رشد بیش ازحد باکتری های روده باریک (SIBO)
یک مطالعه در سال 2018 نشان داد که ممکن است در افرادی که از مه مغزی رنج می ­برند، ارتباطی بین SIBO و مکمل های پروبیوتیکی وجود داشته باشد. به نظر می ­رسد با متوقف کردن مصرف پروبیوتیک ها و شروع مصرف آنتی بیوتیک، علائم این افراد بهبود یافته است.

باکتری ­های موجود در رودهٔ باریک و بزرگ معمولا از نظر گونه با یکدیگر متفاوت هستند. رودهٔ بزرگ حاوی باکتری­ های بی ­هوازی است که می­ توانند بدون اکسیژن رشد نمایند. این باکتر ی­ ها با تخمیر پری بیوتیک ها و کربوهیدرات هایی که در روده از بین نمی فرایند، زنده می مانند.

SIBO هنگامی اتفاق می ­افتد که باکتری­ های رودهٔ بزرگ به رودهٔ باریک برسند و رشد خود را شروع نمایند. علائم آن اغلب با سندروم رودهٔ تحریک پذیر اشتباه گرفته می­ گردد؛ زیرا موجب تجمع گاز، نفخ و اسهال می ­گردد. گاهی اوقات SIBO می­ تواند باعث مه مغزی و مسائلی در حافظه کوتاه مدت گردد. بروز SIBO در افراد مبتلا به سندروم رودهٔ تحریک پذیر شایع ­تر است.

اگرچه هنوز تعیین نیست که چه عواملی باعث رشد باکتری­ ها در رودهٔ باریک می­ گردد، اما بعضی محققان می­ گویند که این می ­تواند نتیجهٔ تحرک کمِ روده باشد. این باعث می­ گردد مواد غذایی مدت طولانی ­تری در روده باشند که این به معنای تخمیر بیشتر در رودهٔ باریک است.

موقتی بودن اثرات جانبی پروبیوتیک ها

بیشتر این عوارض جانبی در موارد محدودی رخ می­ دهند. آنها معمولا تنها پس از شروع رژیم غذایی پروبیوتیکی، تا مدت زمانی کوتاه دوام می­ آورند و با تنظیم بدن شما از بین می­ فرایند. عوارض جانبی اگر ناشی از تنظیم و تعادل مجدد روده تان باشد، بدترین کاری که می ­توانید انجام دهید قطع مصرف پروبیوتیک هاست!

اگر عوارض جانبی شما ناشی از حساسیت یا عدم تحمل یا به دلیل مصرف بیش از حد هیستامین است، ممکن است مجبور به مصرف یک پروبیوتیک دیگر باشید و یا به طور کلی مصرف پروبیوتیک ها را متوقف کنید.

با پزشک تان صحبت کنید تا برترین جهت عملی برای بهبود سلامت روده و افزایش سلامت عمومی خود را پیدا کنید.

منبع: سایت چطور

منبع: راسخون

به "آیا مصرف محصولات پروبیوتیک عوارض دارد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا مصرف محصولات پروبیوتیک عوارض دارد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید