بیماری ها و مسائل فیکوس جنگلی [راهکار درمانی]

به گزارش وبلاگ اخبار جدید، گیاه فیکوس جنگلی که با نام فیلکوس برگ ریز هم شناخته می شود، جزو خانواده انجیریان به شمار می رود. گیاه فیکوس بومی منطقه ها استوایی قاره آسیا است و حدود 600 نوع مختلف دارد. فیکوس ها خانواده بزرگی هستند که علاوه بر این که اسامی متفاوتی دارند، ظاهر متفاوتی هم دارند. از محبوب ترین انواع این گیاهان می توان به فیکوس الاستیکا، فیکوس بنجامین، فیکوس لیراتا و موارد دیگر اشاره کرد. هممچنین این گیاه را می توان به راحتی در آپارتمان نگهداری کرد.

بیماری ها و مسائل فیکوس جنگلی [راهکار درمانی]

فیکوس ها از زیباترین و پرطرفدارترین گیاهانی است که می توانید در کنج خانه یا اتاقتان استفاده کنید. البته این گیاهان در دسته گیاهانی قرار می گیرد که تمایلی به عوض کردن جایشان ندارند و به نوعی دوست دارند فقط یک جا باشند. بنابراین اگر فیکوس را در جایی قرار دادید تا جای ممکن محل زندگی آن را عوض نکنید. رعایت این نکته کمک خواهد کرد تا در نگهداری از گیاه آپارتمانی خودتان با مشکل روبرو نشوید.

این گیاه در بیشتر نقاط ایران به شکل گلخانه ای کاشت می شود. در منطقه ها جنوبی نیز در فضای باز به راحتی رشد می کند. ارتفاع فیکوس برگ ریز در هوای آزاد به تقریبا 30 متر هم می رسد. با ما همراه باشید تا درمورد بیماری ها و مسائل فیکوس جنگلی و روش های مراقبت آن توضیح دهیم.

انواع فیکوس جنگلی

گل فیکوس انواع مختلفی دارد که در این جا به بعضی از آن ها اشاره می کنیم:

  • برگ تبریزی
  • فیکوس جنگلی برگ ریز
  • فیکوس پیچ
  • فیکوس آلمانی
  • فیکوس بنجامینا یا انجیرگویان
  • فیکوس برگ ویلونی
  • گیاه ابلق گل دار فیکوس
  • گل فیکوس معمولی

فیکوس جنگلی برگ ریز

فیکوس گیاه بومی استرالیا، آمریکای جنوبی و منطقه ها استوایی قاره آسیا و هند و جنوب شرقی اندونزی است. همان طور که گفتیم، فیکوس از خانواده بزرگ انجیریان است که گونه های مختلفی دارد. فیکوس جنگلی یک درخت همواره سبز است که با توجه به محیط کاشت و نگهداری آن، به شکل درختچه یا درخت بالافراینده است. برگ فیکوس نوک تیز و بافت چرم مانندی به رنگ سبز پررنگ دارد.

بعضی از گونه های این گیاه ابلق است. نام دیگر این گیاه، فیکوس برگ ریز است چون در پاییز، تعداد زیادی از برگ هایش را از دست می دهد. فیکوس ها در زادگاه خودشان به درختانی قدبلند و تنومند تبدیل می شوند اما در فضای خانه و گلدان، نهایتا 2 تا 3 متر رشد دارند.

نزدیک ترین شرایط آب وهوایی به این گیاه در جنوب کشور است که می توان در فضای سبز نیز آن ها را کاشت. مقاومت این گیاه و شرایط نگهداری آسان آن باعث شده که طرفداران زیادی را به خود جذب کند.

ریزش برگ فیکوس جنگلی

یکی از مسائل فیکوس جنگلی این است که نباید جایش را عوض کنید. عوض کردن جای فیکوس جنگلی برایشان نوعی مزاحمت تلقی می شود. در نتیجه این امر طبیعی است که پس از تعویض گلدان گیاه، شاهد ریزش برگ فیکوس جنگلی و حتی ریختن برگ فیکوس آفریقایی باشیم. البته این اتفاق اغلب زمانی طبیعی است که گیاه، نور مناسب و آبکمک مرتب داشته و ریزش برگ هایش هم کم باشد.

بنابراین به شما توصیه می کنیم برای جلوگیری از ریختن برگ فیکوس، گلدان انتخابی تان فقط دو سایز از گلدان قبلی گیاه بزرگ تر باشد. خاک مصرفی نیز باید به خوبی ریشه گیاه را بپوشاند و از قدرت زهکشی بالایی برخوردار باشد. نکته ای که وجود دارد این است که گیاه آپارتمانی فیکوس الاستیکا در مواقعی از سال ترجیح می دهد که برگ های پیر و بالغش را فرو بریزد و انرژی اش را صرف تولید برگ های جوان کند.

این کار، یک امر طبیعی در متابولیسم های گیاه است و برای آن نمی توان کار زیادی انجام داد؛ به شکلی که حتی اگر تمامی شرایط نگهداری گیاه نیز ایده آل باشد، باز هم فرایند طی شده و انرژی گیاه برای تولید برگ های جوان مصرف می شود. در این جا به بررسی نکات مهمی برای جلوگیری از ریختن برگ های فیکوس می پردازیم:

  • درصورت هرس فیکوس الاستیکا حتما از دست کش استفاده کنید؛ چون شیره ای که از بافت های گیاه بیرون می آید آن قدر سمی است که احتمالا برای پوست دست شما حساسیت زا باشد.
  • فیکوس الاستیکا نیاز چندانی به هرس کردن ندارد و همان اندازه که شاخه و برگ های آسیب دیده گیاه هرس شود، کافی است.
  • اگر به تازگی گیاه فیکوس خریداری کرده اید، ممکن است شاهد ریزش برگ هایش باشید. این امر می تواند به علت مراقبت های غیراصولی و نادرست فرد تولیدکننده یا فروشنده باشد.
  • ماهی یک بار برگ های گیاه را تمیز کنید. چون وجود گردوخاک روی برگ ها، مانع از جذب بهتر نور خورشید می شود. به این ترتیب بهتر است برای تنفس گیاه به این نکته توجه کافی داشته باشید.
  • وقتی که ریزش برگ های فیکوس الاستیکا را دیدید، عکس العمل چندانی نشان ندهید. فقط مطمئن شوید که گیاه در معرض هجوم آفات قرار نگرفته و تمام شرایط برای نگهداری کردن گیاه ایده آل است.

برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی از بهترین متخصصین شهر خود قیمت بگیرید.

محاسبه قیمت برای شما

علت زرد شدن فیکوس جنگلی

همه دوست داریم که گیاه آپارتمانی ما روزبه روز سالم تر و شاداب تر شود. برای همین همواره سعی می کنیم که آن را سیراب کنیم درحالی که نمی دانیم که شاید این کار به ضرر گل باشد. وقتی که این کار را انجام می دهیم و گیاه احساس رضایت نکند، این احساسش را با زرد کردن برگ هایش به ما نشان می دهد.

آبکمک زیاده از حد فیکوس باعث بروز مسائل فیکوس جنگلی مانند همین زرد شدن برگ هایش می شود. البته عوامل دیگری نیز مثل قدرت زهکشی پایین یا ناکافی نبودن سوراخ های زهکشی در انتهای گلدان نیز به خطر آبکمک بیش از حد دامن می زند و سلامت گیاه را به خطر میندازد.

وقتی که گلدان گیاه سوراخ های زهکشی کمی داشته و از طرفی خاک قدرت زهکشی پایینی داشته باشد، آب اضافی حاصل از آبکمک گیاه به خوبی تخلیه نخواهد شد. درنتیجه خاک به مدت زیاد مرطوب می ماند و باعث پوسیدگی ریشه می شود.

با این تفاسیر، با عدم خروج آب اضافی، برگ های گیاه تغییر رنگ می دهد و زرد می شود. البته این اتفاق تنها برای آبکمک بیش از حد نیست و گاهی اوقات آبکمک زیاد باعث بروز این اتفاق می شود. اگر احتمال می دهید که زرد شدن برگ فیکوس به خاطر آبکمک زیاد است، به شما پیشنهاد می کنیم اول آبکمک گیاه را تا زمان خشک شدن خاک گیاه متوقف کنید. سپس برای ادامه، مراحل ذیل را دنبال کنید:

  • اول از همه مطمئن شوید پس از آبکمک فیکوس، آب اضافه تخلیه شده و ریشه های گیاه خیس نیستند.
  • خاک گلدان را مورد بررسی قرار دهید تا در هوادهی یا اکسیژن رسانی به ریشه های فیکوس پیروز عمل کند. یا به عبارت دیگر دارای قدرت زهکشی بالایی باشد تا فرایند تامین رطوبت گیاه با مشکل روبه رو نشود.
  • اگر آبکمک گیاه را خیلی انجام داده اید، گیاه را از گلدان خارج کرده و از طریق لوازم باغبانی، ریشه های پوسیده گیاه را هرس کنید تا گیاه مجددا به تولید ریشه های جوان و سالم تشویق شود.

مناسب ترین خاک برای فیکوس جنگلی چیست؟

این گیاه به خاک غنی نیاز دارد که مواد آلی و زهکشی خوب داشته باشد و بتواند رطوبت را در خود حفظ کند. برای تهیه خاک مناسب فیکوس باید ترکیب خاک آن شامل خاک باغچه + خاک برگ پوسیده + کود پوسیده دامی باشد.

نحوه نگهداری فیکوس جنگلی

برای نگهداری از فیکوس جنگلی باید چند نکته را به خاطر داشته باشید:

  • نور کافی برای گیاه فیکوس

فیکوس جنگلی به نور میانه رو به زیاد نیاز دارد. برای همین هم این گیاه باید حتما در جاهای پرنور قرار داشته باشد. گیاه فیکوس جنگلی را می توان در فصل بهار و تابستان در فضای باز و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید. کم نوری باعث علفی شدن ساقه و برگ های این گیاه می شود. این گیاه در مکان های پرنور، سرزنده تر و شاداب تر است.

  • آبکمک فیکوس برگ ریز

گیاه فیکوس جنگلی در برابر تشنگی نسبتا مقاوم است. اما سعی کنید خاک گیاه را همواره مرطوب نگه دارید. از آبکمک بیش از حد و لجنی شدن خاک دوری کنید. لازم به ذکر است که این گیاه در فصل پاییز و زمستان به آب کمتری نیاز دارد.

  • دما و رطوبت محیط

سعی کنید هوای اتاق را همواره مرطوب و رو به معتدل نگه دارید. زیرا فیکوس ها از هوای سرد و خشک عاجز هستند.

  • خاک مناسب

بهترین خاک برای فیکوس، خاک سبک با زهکشی مناسب است. پس سعی کنید در ترکیبات خاک از شن، پیت ماس و خاک برگ یا باغچه استفاده کنید.

علت سیاه شدن برگ فیکوس جنگلی

علت سیاه شدن برگ فیکوس لیراتا، الاستیکا و انواع مختلف این گیاه می تواند به خاطر مسائل فیکوس جنگلی باشد که باید علتش را پیدا کنید. برای مثال اگر لکه ها مربوط به بافت خود گیاه باشند، علتش برای غبارپاشی روی برگ ها، زمانی که گلدان زیر آفتاب بوده است.

این مسئله باعث سیاه شدن برگ فیکوس جنگلی می شود. اگر این دانه ها ریز و کوچک بودند و با دست هم تمیز می شدند، نشان دهنده این است که بیماری فیکوس دراثر حمله آفت است. در این شرایط بهترین راه چاره این است که گلدان را سم پاشی کنید.

علت چروک شدن ساقه فیکوس جنگلی

گاهی هنگام بررسی شرایط گل فیکوس مشاهده می کنیم که ساقه های بالایی آن چروک شده اند. چروک شدن ساقه های این گیاه نشان دهنده عدم رسیدن آب به بالای بوده و این مشکل به علت ضعیف شدن ریشه گیاه است.

اگر خیلی به گیاه آب داده باشید و متوجه پوسیدگی ریشه نشده باشید، احتمالا یا خاک گلدانتان قارچی شده یا ریشه گیاه پوسیده است. اگر ریشه گیاه پوسیده شده باشد، به معنای نابودی و از بین رفتن کامل گیاه است.

علت لکه های قهوه ای روی برگ فیکوس جنگلی

پدیدار شدن لکه های قهوه ای روی برگ فیکوس جنگلی دلایل مختلفی دارد. گاهی وقت ها نور زیاد باعث بروز این اتفاق می شود. نور زیاد باعث تبخیر شدن زیاد برگ ها و درنتیجه تعریق برگ های آن می شود. این امر در فرآیندهای متابولیسمی و فتوسنتزی آن ها مشکل ایجاد می کند.

بنابراین به شما پیشنهاد می کنیم تا گیاه محبوب خود را با فاصله 2 متری از پنجره قرار دهید. برای افزایش بازدهی گیاه بهتر است برگ هایش را 180 درجه بچرخانید تا نور خورشید را به شکل بهتری دریافت کند.

افزایش درجه حرارت برای فیکوس اصلا خوب نیست و باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی برگ فیکوس جنگلی می شود. بهتر است دمای خانه بین 13 الی 29 درجه سانتی گراد تنظیم شود. دمای کمتر از 13 درجه نیز باعث بروز این اتفاق می شود. کوددهی نامناسب هم از اقداماتی است که باعث این امر می شود.

این گیاه نیاز چندانی به کود ندارد و اگر بیش از حد تغذیه شود، برگ هایش قهوه ای خواهد شد. علتش هم به خاطر سمی شدن و تغییر PH گلدان است. برای جلوگیری از قهوه ای برگ ها بهتر است گیاه را ماهی یک بار در فصل بهار و تابستان و هر 3 ماه یک بار در پاییز و زمستان تغذیه کنید.

بیشتر بخوانید: گیاهانی که سریع رشد می کنند: [معرفی 12 گیاه]

نتیجه گیری

فیکوس جنگلی یکی از گیاهان زیبا و جذابی است که نگهداری از آن در خانه، اتاق و محل کار باعث انرژی بخشیدن و زیباتر کردن فضای موردنظر شما می شود. در این مقاله در کنار زیبایی ها و مزایای این گیاه، با مسائل فیکوس جنگلی نیز آشنا شدیم. البته نگران نباشید؛ زیرا برای هر مسئله ای راه چارهی هست.

البته بهتر است از همان ابتدا تمام حواستان را به گل و گیاهانتان بدهید تا مجبور نشوید با ناراحتی آن را دور بیندازید. ما در این مقاله بعضی از ترفندهای مراقبت از آن و جلوگیری از بروز مسائل فیکوس جنگلی را توضیح دادیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شود.

منبع: آچاره

به "بیماری ها و مسائل فیکوس جنگلی [راهکار درمانی]" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بیماری ها و مسائل فیکوس جنگلی [راهکار درمانی]"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید