برنامه ریزی برای اکران در پساکرونا؛ همه جا فعال، اینجا تعطیل!، خواب خوش سازمان سینمایی پشت دیوار کوتاه ستاد مبارزه با کرونا
به گزارش وبلاگ اخبار جدید، درحالی که در اغلب کشورهای دنیا برای آغاز فرایند بازگشایی سینماها برنامه ریزی هایی اجرا شده، سازمان سینمایی جز یک آیین نامه 15 بندی کم اثر، طرح دیگری ارائه نداده است.
به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری وبلاگ اخبار جدید، بیست روز پیش بود که سازمان سینمایی با انتشار یک آیین نامه پیشنهادی 15 بندی، از امکان بازگشایی داوطلبانه سینماها خبر داد.
بر مبنای این مقررات 15بندی مقرر شد تا با توجه به پروتکل های اعلامی از سوی وزارت بهداشت و درمان، در مقطع بازگشایی و تا اعلام شرایط سفید قطعی، ظرفیت فروش بلیت برای هر سالن تا سقف 40% مجاز باشد. همچنین چیدمان تماشاچیان بر روی صندلی ها دو در میان بوده و نسبت به ردیف بعدی حالت ضربدری خواهد داشت.
در این مقررات آمده بود که سالن نمایش فیلم، سالن انتظار و سرویس های بهداشتی و کلیه مکان های مورد استفاده مراجعه کنندگان باید مرتباً نظافت و ضدعفونی شده و استفاده از دستکش و ماسک برای کارکنان سینما الزامی شود.
علاوه بر این اتخاذ تمهیدات لازم از سوی مدیریت سینما برای ایجاد فاصله بین ردیف ها نیز الزامی است، به گونه ای که افراد بتوانند به راحتی در میان آن ها تردد کنند.
در دسترس بودن مایع ضدعفونی کننده برای مراجعه کنندگان و گندزدایی کامل سینما طبق پروتکل اعلامی وزارت بهداشت و درمان هر روز یک بار الزامی است. ضمن این که قرار است به منظور نظافت بیشتر و رعایت مقررات بهداشتی فاصله گذاری بین سانس ها با نیم ساعت تأخیر خواهد بود.
آیین نامه مذکور فروش گیشه با رعایت فاصله و استفاده از مواد ضدعفونی کننده را بلامانع دانسته و تب سنجی از مراجعان و ممانعت از ورود افراد مشکوک را نیز الزامی نموده است.
ضمن این که بوفه های سینما نیز موظف به رعایت حداکثر موازین بهداشتی بوده و مجاز به عرضه مواد غذایی، تنقلات و نوشیدنی به صورت فله ای نخواهند بود.
این طرح البته با مخالفت های بسیاری روبه رو شد. اغلب سالن داران به عنوان یکی از طرف های ذی نفع، ریسک بازگشایی سینماها را نپذیرفتند. زیرا از نظر وبلاگ اخبار جدیدن میزان استقبال از نمایش فیلم ها به اندازه ای نیست که هزینه های جاری بازگشایی سینما را جبران کند.
در همان روزها رئیس انجمن سینماداران در گفتگویی با اعلام این که این ضوابط پانزده گانه مورد تأیید ما نیست، گفت: جلسه مربوط به تعیین شرایط بازگشایی سینماها و ارائه این پروتکل، بدون حضور کننده ای از سینماداران تشکیل شده است. یعنی خودشان نشسته اند و بدون اینکه قضیه را کارشناسی کنند، این بندها را پیشنهاد داده اند.
محمد قاصداشرفی اظهار کرد: خیلی از موارد ضوابط پانزده گانه فعلی منطقی نیست. برای مثال در یکی از این موارد آمده است که سینماها باید دو ردیف خالی بگذارند و تنها چهل درصد از سینما مورد استفاده قرار بگیرد. در حالی که پیشنهاد ما این است که یک ردیف در میان مورد استفاده قرار بگیرد. ضمن اینکه قوانین سخت گیرانه ای برای ضدعفونی کردن سالن ها وجود دارد که از نظر اصولی مورد قبول نبوده و هزینه سینما، اصلاً جوابگوی این موارد نیست.
او که خود مدیر یکی از سینماهای شهر تهران است، با اشاره به این که تا زمانی که افراد تأمین جانی نداشته باشند، جرئت نمی کنند به سینماها بیایند گفت: به عنوان یک سینمادار می گویم خودم را جای تماشاگران می گذارم و اگر مطمئن نباشم که سلامتی من تأمین است، به سینما نمی روم. بنابراین به فرض بازگشایی سینما هم کسی حالا حالاها اعتماد نمی کند که به سینما بیاید
به این ترتیب سینماها رغبتی به این طرح نشان ندادند و طرح روی دست طراحانش ماند. به نظر می رسد با فرارسیدن عید سعید فطر نیز امیدی به بازگشایی سینماها نباشد .
در هفته های اخیر دولت با تدوین و تصویب شرایطی، مجوز کلی بازگشایی سینماها و از سرگیری تولیدات را صادر نموده است. اما نکته مهم در این میان بازگشت سرمایه فیلم هاست. از یک سو اکران با محدودیت های بسیاری روبرو است و طبق برنامه ای که برای بازگشایی سینماها ارائه شده فروش هر فیلم در هر سانس از اکران، یک سوم دوران پیش از کرونا خواهد بود. نکته دیگر آن است که اگرچه دولت مجوز ازسرگیری تولیدات را صادر نموده؛ اما با توجه به ادامه دار بودن بحران کرونا در روزها و ماه های آینده و احتمالاً لغو جشنواره های سینمایی و همچنین شرایط نامتعادل اکران فیلم ها، به نظر می رسد تهیه کنندگان نیز رغبت چندانی به ادامه فعالیت نداشته باشند.
اما در بسیاری از کشورهای جهان که اتفاقاً از حیث ابتلا و درصد مرگ و میر شرایط به مراتب بدتری نسبت به ایران دارند برنامه ریزی هایی برا بازگشایی پلکانی سینماها اعلام شده است اتفاقی که هنوز در کشور ما به صورت شفاف رخ نداده و همه چیز منوط به مجوز ستاد ملی کرونا شده است.
ایالات متحده آمریکا؛ بلیت فروشی برای 75 درصد از سینماها
در ایالات متحده آمریکا یک برنامه زمانی موقت برای آغاز فعالیت مجدد سینماها در آمریکا پس از تعطیلی به سبب شیوع ویروس کرونا در حال شکل گیری است که بر اساس آن 75 درصد از 5548 سالن سینما در آمریکا در تابستان بلیت فروشی خواهند کرد و بنابراین فیلم های مهمی چون Tenet ساخته جدید کریستوفر نولان و مولان پروژه پرهزینه دیزنی می توانند به ترتیب در تاریخ 17 و 24 جولای ( 27 تیر و سوم مرداد) اکران شوند.
البته در این میان برخی سیاستمداران جمهوری خواه خواهان بازگشایی سینماها در اسرع وقت هستند و فرمانداران برخی ایالت ها نیز از سینماداران خواسته اند هر چه زودتر سالن های سینما را به رغم نگرانی های بهداشتی و سلامتی بازگشایی کنند .
کره جنوبی؛ هوشمندسازی سینما برای کاهش مراودات انسانی
بر اساس گزارش ورایتی، گروه سینمایی سی جِی سی جی وی (CJ-CGV) کره جنوبی در ماه آوریل (فروردین-اردیبهشت) شعبه خود در منطقه تجاری یوییدو را به طور کامل هوشمند و ماشینی کرد.
این غول سینمایی برای رفع کردن نگرانی های فزاینده تماشاگران از احتمال تماس فیزیکی با دیگران در روزگار شیوع کرونا، کارکنان خود را با ربات های مجهز به هوش مصنوعی، کیوسک های اتوماتیک و نرم افزارهای موبایل جایگزین نموده است. به این ترتیب تماشاگران دیگر برای خرید و اسکن بلیت یا تهیه تنقلات به مراجعه به کارکنان سالن نیازی نخواهند داشت. بوفه ها نیز با جعبه های هوشمندی جایگزین شده اند که با هدایت ال.ای.دی سفارش هایی را که از طریق نرم افزار مخصوص ثبت شده باشند، به مشتری ها تحویل می دهند.
گروه لوتهاز دیگر غول های سینمایی کشور کُره نیز در اواخر ماه آوریل 22 مورد از 130 مجتمع سینمایی خود را به این نوع از فناوری ها تجهیز کرد. تماشاگران در این سالن ها می توانند با استفاده از سیستم های تشخیص صدا، بلیت خریداری نموده یا از کیوسک های هوشمند خوراکی سفارش دهند. دقت این سیستم ها تا حدی است که افراد برای دیدن فیلم هایی که تماشای آنها برای رده سنی خاصی مجاز نیست، به اسکن کارت شناسایی نیاز خواهند داشت.
ژاپن؛ بازگشایی آزمایشی در مناطق کم خطر
دولت ژاپن از اواسط ماه آوریل و در واکنش به شیوع ویروس کرونا به تعطیلی سینماها در توکیو و دیگر شهرهای این کشور دستور داد اما با کنترل نسبی این بیماری در ژاپن، بخشی از سینماها در این کشور به صورت آزمایشی بازگشایی شدند.
ژاپن سومین بازار بزرگ سینمایی جهان پس از آمریکا و چین است و آغاز مجدد فعالیت سینمایی در این کشور حاکی از قدمی بزرگ به سوی آغاز مجدد فعالیت سینماها در سطح جهانی خواهد بود.
توهو سینما که بزرگترین مجموعه سینماهای زنجیرهای در ژاپن است روز سه شنبه بیان نمود 10 مجموعه سینمایی را در مناطقی با کمترین موارد ابتلا به ویروس کرونا بازگشایی می کند. سینماهای سراسری آئون نیز از آغاز فعالیت 27 مجموعه چندمنظوره سینمایی در ژاپن از تاریخ 18 می خبر داد.
آلمان؛ بازگشایی از 10 خرداد با رعایت فاصله اجتماعی
مجوز بازگشایی تدریجی سینماها در آلمان پس از اعمال یک دوره قوانین و شیوه نامه های سختگیرانه برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا صادر شد. ایالت نوردراین-وستفالن در غرب آلمان با جمعیت حدود 18 میلیون نفر که شامل شهرهای مهمی چون کلن و دوسلدورف می شود، بیان نمود از تاریخ 30 می (10 خرداد) سینماها می توانند با رعایت دقیق دستورالعمل های بهداشتی فعالیت خود را از سر بگیرند.
براین اساس فاصله اجتماعی یک متر و نیم (معادل 3 صندلی) باید میان تماشاگران در سالن های نمایش فیلم رعایت شود و این قوانین مربوط به فاصله اجتماعی می بایست در لابی سینما و دیگر محل های تجمع نیز لحاظ شود.
سینماهای آلمان از زمان بحران جهانی شیوع ویروس کرونا با کاهش 200 میلیون دلاری درآمد گیشه رو به رو شد. این کشور یکی از 10 بازار پرفروش جهانی آثار سینمایی و در اروپا پس از بریتانیا و فرانسه در رتبه سوم است.
چین؛ برنامه ریزی برای آغاز به کار سینماها به صورت پلکانی
در هفته گذشته دولت چین (دومین بازار بزرگ سینمایی جهان) نیز بیان نمود که سینماها با رعایت پروتکل های بهداشتی می توانند فعالیت های خود را آغاز کنند.
چین به عنوان مرکز شیوع ویروس مدتی است که با کاهش مبتلایان به ویروس، قرنطینه را لغو نموده است. با رفع تهدید ویروس، ابتدا بیش از 500 سینما بازگشایی شد. این سینماها در پنج ایالت جنوبی چین بوده و تنها 5 درصد از سینماهای چین را شامل می شود. درآمد حاصل نیز کمتر از 2000 دلار بوده و در دو استان از این پنج استان که اقدام به بازگشایی نموده بودند، هیچ بلیتی فروخته نشد.
فیلم هایی نیز که در این مدت اکران شده اند، بازپخش فیلم های محبوب چینی ها بوده است. بازگشایی سایر سینماهای چین به تصمیمات استانی بستگی دارد و این کار به صورت پلکانی و آرام صورت می گیرد.
ایران؛ سکوت+ یک آیین نامه بی اثر!
این آغاز به کار پلکانی درحالی صورت می گیرد که در کشور ما سازمان سینمایی هنوز از یک برنامه زمان بندی شده در این زمینه ارائه نداده است. مدیران سازمان سینمایی با تداوم رویکرد منفعلانه و مبتنی بر سیاست دفع الوقت خود، عدم اقدام در این زمینه را به عهده ستاد ملی مبارزه با کرونا انداخته اند. فارغ از این که ستاد ملی کرونا چه زمانی اجازه بازگشایی سینماها و مراکز فرهنگی را صادر کند، بعید است که سازمان سینمایی برنامه خاصی برای چنین شرایطی در چنته داشته باشد.
به جز آیین نامه 15بندی که آن هم به صورت جدی دنبال نشد، برنامه دیگری درباره چگونگی آغاز فعالیت سینماها ارائه نشده است. به این ترتیب به فرض صدور مجوز از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا، نمی توان به داشتن چنین برنامه ای امیدوار بود.
حالا باید دید سازمان سینمایی چگونه می خواهد چرخ های زنگ زده اکران سینما را به حرکت درآورد. سرعت این حرکت البته کم خواهد بود و پیش بینی ها این است که استقبال مخاطبان نیز حداقل در دو هفته اول چندان بالا نباشد، اما به هرحال با توجه به ماندگاری شرایط فعلی و لزوم راه اندازی فعالیت های صنفی و اقتصادی، به نظر می رسد چاره ای جز آغاز اکران با درنظرگرفتن این ضوابط پیش روی سینماگران و سینماداران نباشد .
4104/پ
منبع: خبرگزاری دانشگاه آزاد آنا