تغذیه مناسب، آسیب های ناشی از آلودگی هوا را کاهش می دهد
به گزارش وبلاگ اخبار جدید، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مصرف بعضی مواد غذایی را باعث تقویت سیستم ایمنی، تنفسی، گوارشی و قلبی و کاهش آسیب های ناشی از آلاینده ها در بدن بیان کرد.
به گزارش ایسنا، دکتر منصور رضایی گفت: بچه ها، سالمندان، مادران باردار و شیرده و بیماران قلبی ریوی از گروه های در معرض خطر در آلودگی هوا هستند که بیشتر از سایر افراد آسیب می بینند و با استفاده از تدابیر تغذیه ای می توان اثرات مضر آلودگی هوا را در آن ها تا حدی کاهش داد.
وی با اشاره به عوارض نامطلوب آلاینده های موجود در هوا بر سلول های بدن، گفت: در حالت عادی سیستم دفاعی بدن به وسیله اندام های دفعی نظیر کلیه، روده، ریه و پوست با یاری بعضی مواد مغذی سلول ها را از آسیب های بیرونی محافظت می نماید.
به گفته رضایی، با افزایش اندازه آلاینده ها، بدن نمی تواند با این اثرات مبارزه کند و ساختمان و عملکرد سلول های بدن به وسیله رادیکال های آزاد تخریب می گردد.
منابع آنتی اکسیدانی چیست؟
دکترای تخصصی علوم تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری، مصرف بیشتر آنتی اکسیدان ها را باعث جلوگیری از آسیب رادیکال های آزاد و تخریب سلول های حیاتی بدن برشمرد و گفت: ویتامین های C، E، کاروتنوئیدها، سلنیوم و پلی فنول ها، منابع غذایی آنتی اکسیدان هستند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به نقش مهم آنتی اکسیدانی ویتامین E، روغن ها را غنی ترین منبع این ویتامین دانست که با حرارت ملایم پختن از بین نمی رود، اما سرخ کردن باعث تخریب آن می گردد.
در طبخ و فرآوری غذا ها از روغن های گیاهی استفاده گردد
وی اظهار داشت: در طبخ و فرآوری غذا ها بهتر است از انواع روغن های خوراکی گیاهی مانند روغن کلزا، سویا، آفتابگردان و جوانه گندم استفاده گردد؛ اگرچه روغن ماهی، روغن زیتون و انواع مغز ها به عنوان منابع خوب این ویتامین به شمار می آیند، اما نباید بیش از احتیاج مصرف شوند، زیرا منجر به اضافه وزن یا چاقی می شوند.
رضایی از سبزی ها و میوه های تازه به عنوان منبع غنی غذایی ویتامین C یاد کرد و اضافه نمود: این ویتامین به علت وجود آنتی اکسیدان باعث افزایش مقاومت بدن نسبت به عفونت ها و افزایش جذب آهن و اسیدفولیک در بدن می گردد و نسبت به حرارت، نور و محیط قلیایی بسیار حساس است.
به گفته وی، مهمترین منابع ویتامین C شامل مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگی شکل سبز (سبزی خوردن)، اسفناج، کیوی، کدو حلوایی و سیب زمینی است و برای حفظ ویتامین های موجود باید میوه ها و سبزی ها تا حد امکان به صورت خام و تازه مصرف شوند.
در آلودگی هوا روزانه حداقل 3 واحد سبزی و 2 واحد میوه مصرف کنید
دکترای تخصصی علوم تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری تاکید نمود: افراد در برنامه غذایی روزانه خود به ویژه در شرایط آلودگی هوا حتما از سبزی ها و میوه های فصل استفاده نموده و روزانه سه تا پنج واحد از گروه سبزی ها و دو تا چهار واحد از گروه میوه ها را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: هر واحد میوه معادل یک عدد میوه میانه یا نصف لیوان آب میوه تازه یا یک چهارم میوه خشک است. بعلاوه هر واحد سبزی معادل یک لیوان سبزی خام برگی (سبزی خوردن یا کاهو) یا نصف لیوان سبزی پخته یا خردشده، یا یک عدد گوجه فرنگی یا پیاز میانه است.
وی بتاکاروتن را یکی از کاروتنوئید های مهم و پیش ساز ویتامین A و سبزی ها و میوه های رنگی سبز، زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم، هلو و زردآلو، موز را از منابع خوب بتاکاروتن دانست.
رضایی به نقش مهم ویتامین A بر سلامت بینایی و پوست اشاره و اظهار داشت: با توجه به نقش مهم ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی در شرایط آلودگی هوا باید در برنامه غذایی خانواده ها انواع سبزی و میوه های رنگی گنجانده گردد.
سیب درختی دفع سرب از بدن را تسهیل می نماید
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سیب درختی را منبع غنی پکتین بیان کرد که از دسته فیبر های محلول در آب و باعث تسهیل دفع سرب از بدن است.
به گفته وی، از سایر منابع پکتین می توان به مرکبات مثل پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپ فروت، توت فرنگی، هویج و غلات سبوس دار اشاره نمود که مصرف روزانه میوه های حاوی پکتین برای کاهش خطرات آلودگی هوا بسیار مهم است و توصیه می گردد حداقل یک سیب در طول روز مصرف گردد.
این دکتری تخصصی علوم تغذیه گفت: دریافت سلنیوم برای بهبود عملکرد آنزیم هایی که بتواند با شرایط بد محیطی و آسیب رسان به سلول های بدن مقابله کند، لازم است و ماهی، گوشت قرمز کم چرب، غلات کامل، حبوبات، تخم مرغ، مرغ، سیر، زردچوبه و قارچ حاوی سلنیوم است.
رییس اداره تغذیه بیمارستان دکترمسیح دانشوری، ریزمغذی روی را از مواد موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن برشمرد و گفت: انواع گوشت، غلات و حبوبات خیسانده شده و ترجیحا جوانه زده به خصوص غلات سبوس دار، مصرف انواع فرآورده های دریایی، نخود سبز، عدس و جوانه گندم از منابع سرشار روی هستند.
وی با بیان اینکه منیزیم در هوای آلوده موجب کاهش جذب فلزات سنگین مانند کادمیوم و افزایش دفع سرب می گردد، اظهار داشت: انواع سبزی های با رنگ سبز تیره (کلروفیل دار)، لبنیات کم چرب، انجیر، لیمو، گریپ فروت، ذرت زرد، بادام، گردو، پسته، مغزها، آجیل، سبزیجات برگی شکل مثل کلم، اسفناج، جعفری، کاهو، برگ چغندر، غلات سبوس دار و حبوبات مثل لوبیا و سویا غنی از منیزیم هستند.
تاثیر مواد مغذی حاوی آهن و ید در کاهش تنگی نفس
رضایی مصرف ماهی های چرب سرشار از اسید های چرب امگا 3 و پروتئین، روی، منیزیم، سلنیوم، آهن و ید را در کاهش تنگی نفس و اثرات زیان بار ترکیبات التهاب آور مفید دانست و گفت: سرخ کردن ماهی بهتر است با شعله ملایم باشد و ترجیحا ماهی به صورت بخارپز، آب پز و یا تنوری طبخ گردد. اضافه نمودن انواع چاشنی ها (آب لیمو و آب نارنج) به ماهی بخارپز، تنوری و یا آب پز موجب بهبود طعم و مزه آن می گردد.
به گفته وی، چای سبز با داشتن اندازه قابل توجه آنتی اکسیدان، تاثیر زیادی بر سیستم ایمنی دارد و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماری های مختلف به ویژه بیماری های فصلی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا در زمستان، اسهال و استفراغ در فصل تابستان و حساسیت های فصل پاییز و آلودگی ها می گردد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی توضیح داد: نوشیدن چای سبز باعث آرامش و برطرف التهاب و حساسیت دستگاه تنفس می گردد، ولی باید توجه داشت که مصرف بیش از حد آن می تواند مضر باشد. بعلاوه مصرف روزانه حداقل دو لیوان شیر و مواد لبنی کم چرب نیز توصیه و می تواند باعث کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا بر بدن و دستگاه گوارش گردد.
توصیه های مهم تغذیه ای برای کاهش عوارض آلودگی هوا
بنابر اعلام وبدا، این دکترای تخصصی علوم تغذیه و رژیم درمانی برای داشتن برنامه غذایی مناسب که زیان های آلودگی هوا را به حداقل برساند مواردی از جمله مصرف حداقل 400 گرم سبزی و میوه تازه موجود در فصل سرما در طی روز، مصرف سبزی ها ترجیحا به صورت تازه و خام، مصرف روزانه شیر و مواد لبنی کم چرب مثل ماست و پنیر کم چرب، گنجاندن ماهی در برنامه غذایی حداقل 2 تا 3 وعده در هفته، پرهیز از مصرف تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابه های گازدار، پرهیز از مصرف غذا های کارخانه ای و فرآوری شده نظیر سوسیس، کالباس و کنسروها، مصرف کافی آب و مایعات برای حفظ سلامت اندام های دفعی و تسهیل دفع سموم و مواد دفعی و نیز تهیه یک بسته غذایی به عنوان میان وعده سالم برای بچه ها مهد کودک ها، پیش دبستانی و سنین مدرسه شامل یک عدد میوه ترجیحا سیب یا مرکبات، یک پاکت 200 سی سی شیر و یک بسته 50 گرمی از انواع مغز های تازه و بی نمک را توصیه کرد.
منبع: فرارو