راهنماری کامل نگهداری و پرورش گیاه اچوریا

به گزارش وبلاگ اخبار جدید، گیاه اچوریا گونه ای ساکیولنت از تیره کراسولاسه یا گل نازیان و بومی آمریکای مرکزی، آمریکای جنوبی و مکزیک است. اچوریا به علت رشد سریع، ظاهر مجذوب کننده و نگهداری آسان هواداران زیادی دارد.

راهنماری کامل نگهداری و پرورش گیاه اچوریا

ترتیب قرار گرفتن برگ ها به شکل رزت، برگ های گوشتی و رنگ های متنوع باعث شده اند تا اچوریا شباهت زیادی به گل ها داشته باشد و وقتی در تابستان گل می دهد چشم انداز ای چشم نواز را به تصویر می کشد. در بهار و زمانی که فصل رشد گیاه آغاز می گردد برای کاشت اچوریا اقدام کنید.

بیشتر گونه های اچوریا گیاهان نسبتاً کوچکی هستند که عرض آن ها از 30 سانتی متر بیشتر نمی گردد اما برخی از گونه های اچوریا وقتی رشد می نمایند شبیه به درختچه ای کوچک هستند و ارتفاع آن ها تا 60 سانتی متر هم می رسد.

نگهداری از گیاه اچوریا

همه ساکیولنت ها برگ ها یا ساقه هایی دارند که آب را داخل آن ها ذخیره می نمایند و به همین علت در بیشتر موارد به مراقبت های یکسانی احتیاج دارند.

فرقی نمی نماید که معمولاً در پرورش گیاهان پیروز هستید یا نه؛ اینکه اچوریا به یک گیاه آپارتمانی ایدئال تبدیل گردد کار سختی نیست. اچوریا در محیط های خشک و آفتاب گیر به خوبی رشد می نماید و حتی اگر هر از چند گاهی به آن بی توجهی کنید، از شما تشکر هم خواهد نمود.

هنگام آبیاری اچوریا، مراقب باشید آب لابه لای برگ های گیاه باقی نماند، چراکه می تواند باعث پوسیدگی یا بیماری های قارچی و در پی آن مرگ گیاه بگردد. بعلاوه هم زمان با رشد گیاه برگ های مرده را از انتهای آن جدا کنید. این برگ های مرده شرایط را برای هجوم آفت ها فراهم می نمایند.

نور

اچوریا برای رشد به نور زیادی احتیاج دارد. این گیاه روزانه باید بین چهار تا شش ساعت در معرض نور کامل و مستقیم خورشید قرار بگیرد. اگر اچوریا در مکانی کاملاً آفتاب گیر رشد نکند، به گیاهی کم پشت با ساقه ای بلند تبدیل می گردد و به احتمال زیاد گل نمی دهد.

برای یاری به گل دهی اچوریا، گیاه را در طول تابستان به فضای باز انتقال دهید. البته اگر می خواهید گیاه خود را به فضای باز منتقل کنید، این کار را به تدریج انجام دهید تا گیاه بتواند با شرایط تازه سازگار گردد. بعلاوه از آن جا که بعدازظهرها نور خورشید شدید است و می تواند گیاه را بسوزاند، مکانی را انتخاب کنید که بعدازظهرها کمی سایه داشته باشد.

خاک

خاکی که از آن برای پرورش اچوریا استفاده می کنید باید سبک و متخلخل باشد و زهکشی مناسبی داشته باشد تا بتواند رطوبت اضافی را از ریشه دور نگه دارد. خاک گلدان مخصوص کاکتوس گزینه مناسبی برای اچوریا است. البته می توانید خودتان خاک مخصوص کاکتوس تهیه کنید؛ کافی است سه قسمت خاک گلدان، دو قسمت ماسه درشت و یک قسمت پرلیت را با یکدیگر مخلوط کنید. از نظر pH خاک، اچوریا در خاک های کمی اسیدی به خوبی رشد می نماید.

آب

حیاتی ترین جنبه در مراقبت صحیح از اچوریا آبیاری است. مانند بسیاری از ساکیولنت ها، اچوریا به آبیاری زیاد احتیاج ندارد اما اینکه مدتی طولانی در خاک کاملاً خشک رشد کند را هم نمی پسندد. چروکیده شدن برگ ها نشانه این است که گیاه به آبیاری احتیاج دارد. اینکه اچوریا را کمتر آب بدهید بهتر از آن است که در آبیاری زیاده روی کنید، چراکه آبیاری بیش از حد می تواند خیلی سریع باعث پوسیدگی ریشه گیاه بگردد.

بین دو نوبت آبیاری، صبر کنید تا خاک کاملاً خشک گردد و بعد برای آبیاری اقدام کنید. در هر نوبت آبیاری، گیاه را به گونه ای آبیاری کنید که آب از سوراخ های زهکشی انتهای گلدان خارج شده و خاک به خوبی خیس گردد. با توجه به میزان گیاه، هر 7 تا 10 روز یک بار آبیاری با نصف فنجان یا یک فنجان آب می تواند در طول فصل رشد کافی باشد. اگر از زیرگلدانی استفاده می کنید، بعد از آبیاری حتماً آب داخل زیرگلدانی را تخلیه کنید.

در طول تابستان باید اچوریا را بیشتر از زمستان آبیاری کنید. در طول زمستان برای جلوگیری از چروکیدگی برگ ها ماهی یک بار آبیاری کافی است.

دما و رطوبت

اچوریا در محیط گرم و خشک رشد می نماید و نمی تواند سرما را به خوبی تحمل کند. از طرفی دیگر رطوبت زیاد هم می تواند پوسیدگی ریشه را در پی داشته باشد. میزان دما و رطوبت مناسب برای خانه برای نگهداری از اچوریا هم مناسب است و نباید این گیاه را در مکانی مرطوب مانند حمام قرار دهید. اگر در منطقه ای زندگی می کنید که در زمستان دمای هوا از 10 درجه سانتی گراد پایین تر نمی رود، می توانید اچوریا را در باغچه بکارید. اگر در زمستان یخبندان پیش بینی شد، اچوریا را به فضای بسته منتقل کنید.

کود

اچوریا برای رشد به کوددهی منظم احتیاج ندارد چرا که این گیاه با خاکی که از نظر مواد مغذی فقیر است سازگار می گردد. اگر در کوددهی زیاده روی کنید، اچوریا خیلی سریع آسیب می بیند. در طول بهار و تابستان هر چند وقت یک بار اچوریا را تغذیه کنید تا به رشد بهتر گیاه یاری گردد.

بهتر است برای تغذیه اچوریا از کودهای مخصوص کاکتوس و ساکیولنت بهره ببرید. البته می توانید از کود مایع سه بیست هم بهره ببرید اما باید آن را به صورت کاملاً رقیق شده مورد استفاده قرار دهید، به این معنی که بین نصف تا یک چهارم از میزان توصیه شده را بهره ببرید. برای کوددهی به گیاهان جوان از کودهایی که نیتروژن کمتری دارند بهره ببرید.

هرس

اگر هر چند وقت یک بار اچوریا را هرس کنید، به رشد بهتر گیاه، عمر طولانی تر آن و جلوگیری از پوسیدگی یاری نموده اید. به طور کلی، لازم نیست برنامه منظمی را برای هرس اچوریا دنبال کنید اما اگر به علت کمبود نور گیاه شما ساقه ای بلند و کشیده پیدا کرد، ساقه را کوتاه کنید تا گیاه ظاهر بهتری پیدا کند. اگرچه هر زمانی می توانید برای هرس اچوریا اقدام کنید اما بهتر است این کار را در ابتدای فصل رشد گیاه انجام دهید.

از طرفی دیگر، چرخه طبیعی زندگی گیاه این گونه است که به تدریج برگ های پایین تر خشک شده و می میرند. این برگ های مرده را بین دو انگشت خود قرار دهید و به آرامی آن ها را از گیاه جدا کنید تا هنگامی که به گیاه متصل هستند دچار پوسیدگی نشوند. بعلاوه جدا کردن این برگ ها می تواند به رشد سریع تر برگ های تازه یاری کند.

تعویض گلدان

لازم نیست هر ساله برای تعویض گلدان اچوریا اقدام کنید و تنها زمانی این کار را انجام دهید که دیگر گلدان فعلی فضایی برای رشد بیشتر گیاه نداشته باشد. از آن جا که گیاه در بهار رشد بیشتری دارد، توصیه می گردد تعویض گلدان را در بهار انجام دهید.

هنگام تعویض گلدان ابتدا مطمئن شوید که خاک کاملاً خشک است و بعد برای خارج کردن گیاه از خاک اقدام کنید. گیاه را به آرامی از خاک خارج کنید و قبل از قرار دادن گیاه در گلدان تازه خاک اضافی را از اطراف ریشه جدا کنید. بعلاوه در این مرحله باید ریشه های پوسیده و مرده را هم جدا کنید. البته باید در محل های برش از قارچ کش بهره ببرید. گیاه را در گلدان تازه قرار دهید، ریشه های گیاه را روی خاک پخش کنید و گلدان را با خاک مناسب پر کنید. برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه، تا یک هفته پس از تعویض گلدان گیاه را آبیاری نکنید.

زمستان گذرانی

در زمستان، اچوریا نمی تواند در فضای باز زنده بماند و نمی تواند دمای زیر صفر را تحمل کند. اگر از اچوریا در فضای باز نگهداری می کنید، برترین روش برای زمستان گذرانی گیاه این است که آن را به فضای بسته انتقال دهید. البته لازم نیست مکانی بسیار گرم را برای نگهداری از اچوریا انتخاب کنید و محیطی با دمای بالاتر از 7 درجه سانتی گراد مناسب خواهد بود. اچوریا در ماه های سردتر سال به خواب می رود و به آبیاری زیادی احتیاج ندارد. در این مدت، ماهی یک بار آبیاری کافی است.

تکثیر گیاه اچوریا

پرورش دادن چند اچوریای دیگر، می تواند به میزان کافی جالب و سرگرم نماینده باشد. اچوریا به راحتی به وسیله کاشت بذر، استفاده از پاگیاه و به روش قلمه زنی ساقه یا برگ تکثیر می گردد. قلمه گرفتن راهکاری عالی برای جلوگیری از ساق دار شدن گیاه است و برترین زمان برای این کار فصل بهار است.

وسایل مورد احتیاج برای قلمه زنی:

  • سینی
  • خاک مخصوص کاکتوس
  • کیسه پلاستیکی
  • گلدانی با سوراخ های زهکشی به تعداد کافی
  • قیچی باغبانی کاملاً تمیز (برای قلمه زنی ساقه)

برای تکثیر اچوریا به روش قلمه زنی ساقه یا برگ مراحل زیر را اجرا کنید:

  1. تعدادی از برگ های اچوریا را خیلی آهسته به طرفین تکان دهید تا از گیاه جدا شوند. از آن جا که همه برگ ها به گیاه تازه تبدیل نمی شوند، همواره بیشتر از یک برگ را برای تکثیر جدا کنید. اگر ساقه گیاه بیش از میزان بلند و کشیده شده است، می توانید آن را برای قلمه زنی جدا کنید.
  2. اگر می خواهید از پاگیاه یا تنه جوش برای تکثیر بهره ببرید، آن ها را با احتیاط از گیاه اصلی جدا کنید.
  3. برگ ها، ساقه، پاگیاه یا تنه جوش جدا شده را به گونه ای داخل سینی بگذارید که روی هم قرار نگیرند و چند روز صبر کنید تا در محل های برش پینه تشکیل گردد.
  4. بعد از تشکیل پینه، قلمه ها را به گونه ای داخل گلدان بکارید که قسمت پینه دار آن ها داخل خاک قرار بگیرد و برای پر کردن گلدان از خاک مخصوص کاکتوس یا ساکیولنت بهره ببرید.
  5. خاک را با اسپری کردن آب مرطوب کنید، گلدان را با کیسه پلاستیکی بپوشانید و آن را در مکانی آفتاب گیر قرار دهید تا گیاه تازه جوانه بزند. البته نباید قلمه های کاشته شده در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرند.
  6. هنگامی که رشد گیاه تازه را مشاهده کردید به این معنی است که قلمه ها به میزان کافی ریشه زده اند. می توانید همان گونه که گیاهان بالغ را آبیاری می کنید، این گیاه تازه را هم آبیاری کنید اما بهتر است این کار را به تدریج انجام دهید.
  7. پس از گذشت نزدیک به یک ماه از کاشت قلمه ها، در انتهای آن ها یک رزت کوچک آغاز به رشد می نماید. نباید قلمه را از این رزت کوچک جدا کنید چرا که انرژی و مواد مغذی مورد احتیاج گیاه تازه را تأمین می نماید. به تدریج و با رشد گیاه تازه، قلمه ها چروکیده شده و می میرند.

تکثیر گیاه اچوریا با کاشت بذر

ابتدا باید بستر مناسب برای کاشت بذر را آماده کنید. برای کاشت بذر می توانید از خاک مخصوص کاکتوس و ساکیولنت بهره ببرید یا اینکه خودتان یک خاک مخلوط مناسب تهیه کنید. این خاک مخلوط باید از 60 درصد خاک، 30 درصد ماسه ی درشت و 10 درصد پرلیت تشکیل شده باشد.

خاک آماده شده را درون گلدانی بریزید که به تعداد کافی سوراخ زهکشی داشته باشد. بذرها را به گونه ای روی خاک پخش کنید که بین آن ها میزانی فاصله باشد. خاک را مرطوب کنید و گلدان را با کیسه پلاستیکی بپوشانید تا رطوبت خاک حفظ گردد. گلدان را در مکانی آفتاب گیر قرار دهید اما مراقب باشید در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد.

برای ایجاد تهویه، هر روز به مدت یک ساعت گلدان را از پوشش پلاستیکی خارج کنید. دمای ایدئال برای جوانه زنی بذرها بین 18 تا 22 درجه سانتی گراد است. بعد از گذشت نزدیک به سه هفته، باید جوانه زنی بذرها آغاز گردد. هنگامی که جوانه ها به رزت هایی کوچک تبدیل شدند، پوشش پلاستیکی را بردارید. خاک را کمی مرطوب نگه دارید و اجازه ندهید خاک خشک گردد.

شرایط را برای دریافت نور کافی اما غیرمستقیم فراهم کنید. وقتی رزت های کوچک به نهال های بذری تبدیل شدند، هر سه یا چهار روز یک بار و هم زمان با خشک شدن سطح خاک آن ها را آبیاری کنید.

گل دهی گیاه اچوریا

در گونه اچوریا تنها گیاهانی گل می دهند که حداقل چهار فصل از بالغ شدنشان گذشته باشد. گل های اچوریا در انتهای ساقه هایی شکوفا می شوند که تنها برای گل دهی از گیاه اصلی منشعب می شوند. این گل ها که معمولاً در بهار و تابستان می توانید آن ها را مشاهده کنید رایحه خاصی ندارند. می توانید با مراقبت های زیر به گل دهی اچوریا یاری کنید:

  • جدا کردن گل های پژمرده
  • تغذیه گیاه با کودهای مخصوص گل دهی؛ ماهی یک بار از نیمه فروردین تا نیمه شهریور
  • تأمین نور کافی؛ حداقل 6 ساعت در روز
  • تنظیم دمای محیط
  • استفاده از خاکی با زهکشی مناسب

منبع: Thespruce

منبع: دیجیکالا مگ

به "راهنماری کامل نگهداری و پرورش گیاه اچوریا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راهنماری کامل نگهداری و پرورش گیاه اچوریا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید